Upravo ove dane, uz predavača Dr. Sc. Vladimira Grebenara vlasnika tvrtke "Holspico", drugi puta vodim višednevnu radionicu kreiranja Poslovne strategije putem Balanced Scorecard metodologije i Projektnog menadžmenta za jednu tvrtku u Njemačkoj, koja ima i dodatnu proizvodnju u Kini. 

Jako mi je zanimljivo promatrati kako menadžeri i zaposlenici iz jedne tako visoko razvijene zemlje, u tvrtci od gotovo 100 djelatnika, imaju vrlo slične ili jednake organizacijske probleme, i kako itekako imaju nešto naučiti od nas, običnih malih hrvata poduzetnika. 

Posebno mi je zanimljivo bilo vidjeti kako je odgovornost za pojedine poslovne procese i poslovne odluke, ali i odgovornost općenito, uvijek vruća tema i kako, kad se otvori pitanje odgovornosti, emocije počnu preuzimati kontrolu i atmosfera postane napeta.

Čim se počne rješavati pitanje odgovornosti vrlo brzo se vidi kod koga je veći strah od neuspjeha od želje za uspjehom, i tko je spreman preuzeti odgovornost za svoj rad, a posebno za odluke koje je potrebno donijeti.

Nasuprot odgovornosti uvijek stoji strah, i to onaj najgore vrste - paralizirajući strah koji blokira bilo kakav razvoj i rast

Osoba koja je u strahu širi ga na cijeli tim, najčešće vrlo suptilno i ustrajno, govoreći negativno i "trujući" radnu atmosferu kad god se otvori prilika za to, misleći da tako štiti sebe i lažnu sigurnost pozicije na kojoj trenutno radi.

Kad dobiješ odgovornost da kao konzultant prepoznaš neodgovorne postupke i zaposlenike i prokažeš njihov utjecaj na cijelu poslovnu organizaciju, to nikad nije jednostavna situacija i zahtijeva jako puno opreza, snalažljivosti i znanja.

Strahu tu nema mjesta. 

Uglavnom, ovo iskustvo nešto je što mi je na jako zanimljiv način potvrdilo kako postoje univerzalna pravila ponašanja među nama ljudima, koja nemaju nikakve veze sa nacijom, rasom, niti bilo kojim razlikama među nama ljudima.

S druge strane, potvrdilo mi je kako je puno više onoga što nas spaja, nego onoga što nas razdvaja. 

Toliko zasada, a sigurno ću se još vraćati sa nekim zanimljivim "leasons learned" iz drage naše Njemačke. 

  Markove priče - Sve