U đir sa klapom

Ideja o kreiranju novog turističkog proizvoda koji bi sadržavao prezentaciju kulture, baštine i tradicije na jedan sasvim nov i originalan način postoji u meni još od prije nekoliko godina kad smo bili prisilno izolirani, i kada su se otvorile neke nove perspektive, koje su se dotad činile nepotrebne, čak i nemoguće.

Budući da sam član klape Bunari još od samih početaka, a da u to vrijeme odjednom nije postojala mogućnost održavanja koncerata uživo, u meni se stvorila ideja o online prezentaciji klapske pjesme, i to kroz „storytelling“, odnosno kroz pričanje priče o povijesti nastanka klape Bunari, na lokacijama koje su povijesno značajne, ne samo za klapu, nego i za povijest nastanka grada Vodica.

I tako, upravo kad je ta „live online“ prezentacija trebala ugledati svijetlo dana, famozni „lockdown“ je prestao i jednostavno više nije bilo vremena za bavljenje njome.

Tako je bilo sve do ove godine, kada će, uz potporu Turističke zajednice grada Vodica, vođena glazbena tura „U đir sa klapom“ biti po prvi put prezentirana javnosti.

Projekt klapske ture zamišljen je kao pješačka tura koju vodi cijela klapa(!), gdje sudionici na različitim atraktivnim destinacijama upoznaju priču o povijesti nastanka klape i grada Vodica, a sve to uz izvođenje odabranih “a capella“ i instrumentalnih skladbi.

Tako će na kruni bunara čuti himnu grada Vodica „Voda je gradu podarila ime“, ispred župne crkve drevne pučke napjeve, u uskim uličicama će čuti kako zvuči „sotto voce“ pjevanje, a pod ponistrama starih kuća sudionici će uživati u melodijama serenadi s kojima su članovi klape osvajali srca svojih odabranica.

Zanimljivost je da je priča potpuno autentična budući da turu vodi klapa Bunari, koju počeci njezinog nastajanja vežu sa svim lokacijama, što daje jednu sasvim posebnu dimenziju cijelom događanju.

Iz tih početaka, punih mladenačkog entuzijazma, krenuo je i ozbiljniji rad i sada već dvadesetogodišnje djelovanje klape, koja je u svom radu skupila priličan broj vrijednih nastupa i nagrada na raznim festivalima. 

Činjenica da se u ovoj turi prezentira „a capella“ klapska pjesma, koja je od 2012. na UNESCO listi nematerijalne baštine, daje dodatnu vrijednost ovom originalnom projektu.

Eto, tako je to sa dobrim idejama – one uvijek strpljivo čekaju pravi trenutak.

Vidimo se u Vodicama na prvoj vođenoj glazbenoj turi „U đir sa klapom“, u nedjelju, 23. lipnja u 20:30 sati.

Marko Juričev Martinčev

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

FjokKlapa na malom parapetu fjok5
FjokKlapa na malom parapetu fjok 4
FjokKlapa na malom parapetu fjok 3jpg
FjokKlapa na malom parapetu fjok 2
  Markove priče - Sve