Visoka su mjesta uvijek dobra za ljepši i bolji pogled, za bolji „pregled“ svega što je oko nas. Često su ta mjesta baš onako, za našu dušu, i dok smo tamo uživamo, diveći se svemu što nas okružuje.

Postoji jedno mjesto kojem se mi uvijek vraćamo i uz koje nas vežu brojne lijepe uspomene, još od dana naše rane mladosti, pa sve do danas. Naravno da je to mjesto visoko i da je pogled s njega prekrasan – od nacionalnog parka Kornati s jedne strane, preko svih vodičkih otoka i otočića, pa sve do Promine, Dinare i Velebita s druge strane.

Mjesto, točnije brdo o kojem govorimo zove se Okit, a na njemu je prije više od 300 godina sagrađena prva crkva u čast Gospe od Karmela, vjerojatno na temeljima još starije kapelice.

Osim zanimljive priče o izgradnji crkve i svega što se kroz stoljetnu povijest događalo, jedna je priča o Okitu posebno vrijedna, i ističe se, ne samo u hrvatskim okvirima, nego i europskim, pa čak i svjetskim.

Do prije 70ak godina, u podnožju crkve raslo je stablo „klena“, a posebno je bilo po tome što je svake treće godine, u badnjoj noći, točno u 23:30, grana okrenuta prema crkvi počela pupati, i do ponoći bi procvjetala. Nije to nekakva legenda ili mit, nego pravo pravcato čudo, posvjedočeno od strane brojnih svjedoka koji su svjedočili ovom fenomenu u njegovom neprekidnom trajanju od gotovo 80 godina.

Prije nekoliko godina ova je tema i stručno obrađena u knjizi dr. c. Ivana Mužića, „Božićno čudo na Okitu“ i tako je prvi put detaljno obrađen ovaj fenomen i jedino objašnjenje za njega je upravo riječ navedena u naslovu knjige – „čudo“.

Nažalost, priča ima i svoju ružnu stranu – 1951. stablo je posječeno i od tada do danas čeka se ponovno cvjetanje novog stabla, posađenog na istom mjestu.

Okit za nas ostaje posebno mjesto, mjesto za našu dušu, a u našem Fjoku trudimo se ponuditi vam upravo takve proizvode, za razne prigodne svečanosti – krštenja, pričesti, krizme i vjenčanja. Što god odabrali, najvažnije je darovati iskrenu ljubav i vjeru, jer vjera je ono što nas bodri i vodi kroz život.

  Markove priče - Sve